Start EN  FR Terug

FengShui

daoyin

Fengshui kent verschillende tradities. De oudste noemt men de ‘Vorm-school’. In het oude China analyseerde men de omgeving, om gunstige locaties te vinden voor het stichten van dorpen, of het plaatsen van graven. Een ideale locatie bood bescherming tegen de wind en tegen vijandige volkeren. Aan de achterzijde zocht men een Zwarte schildpad: een bergketen of een hoog bouwwerk. De Groen draak en Witte tijger waren heuvels die het gebied van de zijkanten beschutten. De Rode Feniks was een lagere heuvel die vanaf de voorkant bescherming bood. Een rivier diende als aanvoer van Qi.

Tegenwoordig wordt een degelijke landschapsanalyse nog steeds toegepast om de Qi-circulatie van een woning te verbeteren, of om bouwplannen aan te passen. Natuurlijk wonen nog maar weinig mensen in een landelijke omgeving met bergen en rivieren, zodat we tegenwoordig vooral zoeken naar gebouwen, bomen en wegen om de Fengshui van een omgeving te analyseren. Ook in het interieur kunnen allerlei aanpassingen de Qi-circulatie verbeteren.

daoyin

De ‘Kompasschool’ maakt, zoals de naam reeds doet vermoeden, gebruik van kompasrichtingen en verschillende Fengshui-berekeningen, om de leefomgeving te analyseren. Men gebruikt astrologie, de trigrammen en hexagrammen en de vijf fasen (water, vuur, aarde, hout, metaal) om de leefomgeving te harmoniseren. Het Fengshui-kompas (Lo-Pan) wordt gebruikt om de positie van de acht trigrammen (Bagua) in een woon- of werkomgeving te bepalen en zo informatie te krijgen over gunstige en ongunstige Qi-stroming. Ongunstige ruimten kunnen vervolgens geneutraliseerd worden.
Het is ook mogelijk dat een specifieke ruimte gunstig is voor een bepaalde activiteit (een kamer die goed is om in te studeren, maar niet als slaapkamer kan dienen).
Een Fengshui-kompas bevat doorgaans zeer veel informatie, maar is niet strikt noodzakelijk voor het bepalen van de positie van de acht trigrammen.

daoyin

‘Negen Paleizen, Vliegende sterren Fengshui’ is sterk verwant aan de Kompasschool en gebruikt de beweging van de sterren door de negen paleizen, om een omgeving te analyseren. Ieder jaar verschuiven de sterren tussen de paleizen. Afhankelijk van waar de sterren zich bevinden, kunnen we voor dat jaar een analyse maken van de plaatsing van een huis en het effect ervan op de bewoners. Wanneer de vijfde ster zich in het midden van het vierkant bevindt, ontstaan er negatieve invloeden op het huis, die geneutraliseerd moeten worden, om zo de bewoners te beschermen.
De beweging van de sterren, wordt gecombineerd met de hexagrammen van de Yijing. De geboortedata van de bewoners kunnen gebruikt worden om de relatie tussen hen en het energiepatroon van hun omgeving te helpen identificeren.