Start EN  FR Terug

Daoyin

Gouden Draak Daoyin Vijf Dieren Daoyin Adem en Klank Daoyin Lig Daoyin WuXi Daoyin YiJin Daoyin

Daoyin hebben niet alleen effect op de gezondheid. Door de diepe concentratie en de aandacht voor ademhaling en beweging is het ook een uitstekende methode voor zelfontwikkeling en innerlijke groeit. Je hervindt de innerlijke harmonie die zo dikwijls verstoord wordt in het dagelijks leven.

Gouden Draak Daoyin

draak

Tijdens het Chinese Nieuwjaarsfeest wordt de draak opnieuw gewekt om de drakenenergie te heractiveren en boze geesten af te weren. De drakendans is overal ter wereld bekend. Deze drakendans inspireerde Dr. Shen Hongxun tot de ontwikkeling van een unieke oefenreeks waarin actieve dantians en innerlijke spiraalkracht de energiekracht verder ontplooit. De typisch spiraalbewegingen zijn zeer effectief bij het corrigeren van de ruggenwervels, de verbetering van de lichaamshouding, het activeren van de dantian en het reinigen en openen van de vijf kanalen. De Gouden Draak Daoyin hebben hierdoor een harmoniserende invloed op fysiek en mentaal energieniveau.

Vijf Dieren Daoyin

bird daoyin

Dieren bezitten een aangeboren instinct. En iedere soort heeft zijn specifieke bewegingen en geluiden om de gezondheid te bewaren en de aangeboren lichaamsfuncties voor zelf-regulatie en zelfheling optimaal plaats te laten vinden en te ondersteunen. Dieren zijn zonder meer uitstekende zelfhealers.

De Vijf Dieren Daoyin hebben als gemeenschappelijke kenmerken het strekken en verlengen van de wervelkolom, het creëren van ruimte in de gewrichten, het soepeler maken van de ligamenten, het ontspannen van de grote skeletspieren, het inzetten van de dieper gelegen kleinere skeletspieren en de ontwikkeling van energiekracht waarbij vooral de aspecten schud- en vibratiekracht bestudeerd worden. Shen Zhengyu betrekt in de Vijf Dieren Daoyin ook andere dieren om evenwicht en harmonie te ontwikkelen tussen lichaam en geest, tussen jezelf en je omgeving en de medemens.

Adem en Klank Daoyin

6geluiden

Elke oefening bevat drie elementen: de geest, lichaamshouding-beweging en ademhaling. Ademhaling en klank zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Zes ademhalingsoefeningen en vijf klanken worden traditioneel gebruikt voor zelfbehandeling en zelfontwikkeling. Shen Zhengyu betrekt in de Adem en Klank Daoyin ook geluiden, mantra's en muziek om evenwicht en harmonie te ontwikkelen tussen lichaam en geest, tussen jezelf en je omgeving en de medemens.

Lig Daoyin

lig daoyin

Sommige mensen hebben niet genoeg kracht of uithoudingsvermogen om lang rechtop te blijven staan tijdens de oefeningen. De ligdaoyin stellen hen in staat om toch de heilzame werking van daoyin te ervaren. Gezonde mensen hebben ook baat bij het uitvoeren van deze oefeningen. Je hoeft het lichaamsgewicht niet te dragen. De ruggengraat wordt niet samengetrokken door de zwaartekracht en de spieren zijn makkelijker nog meer te ontspannen. Deze oefeningen werken direct in op de wervelkolom. De lichaamsfuncties verbeteren. Soepelheid en vitaliteit worden herwonnen. De liggende meditatie ondersteunt het hervinden van evenwicht en harmonie tussen lichaam en geest, tussen jezelf en je omgeving en de medemens.

WuXi Daoyin

wuxi daoyin

De WuXi Daoyin bestaan uit een reeks eenvoudige oefeningen waarbij vrijgekomen gestagneerde afvalstoffen (binqi) in de verschillende lichaamsgebieden worden verwijderd.

YiJin Daoyin

yijing daoyin

Deze daoyin bestaan uit een negental oefeningen en worden één voor één aangeleerd en uitgevoerd op individueel tempo. De oefeningen kunnen afhankelijk van de fysieke vermogens van de beoefenaar meer of minder intensief worden uitgevoerd. De YiJin Daoyin zijn een uitstekende methode voor het verbeteren van de lichaamshouding, het corrigeren van houdings- en gewrichts-problemen, het tegen gaan van de negatieve effecten van een zittend en fysiek inactief leven.