taiji centrum
left right
Veel Gestelde Vragen

Kledij
Het Taiji Centrum heeft geen uniform en vereist geen specifieke kledij voor het beoefenen van taiji. Loszittende kledij die de bewegingen niet hindert is aangewezen. Voldoende kledij houdt het lichaam warm en vermijdt dat koude binnendringt. Kwetsbare plaatsen zijn veelal de nek en lage onderrug.

Schoeisel
Sportzalen stellen dikwijls eisen aan schoeisel (sportschoenen - geen zwarte zolen). Taijipantoffels met hardlinnen zool zijn geschikt. In openlucht zijn schoenen met platte zool aangewezen.

Muziek
Tijdens de lessen wordt enkel muziek, geselecteerd door Shen Zhengyu, gebruikt.
In openlucht zorgt de natuur voor voldoende muzikale begeleiding.

Over welke periode lopen de wekelijkse lessen?
Lessen volgen het schooljaar. Een seizoen begint in september en duurt tot juni. Tijdens de schoolvakanties worden er geen lessen gegeven.

Welke TaijiQuanvorm wordt aangeleerd tijdens de wekelijkse lessen van het Taiji Centrum?
Tijdens de wekelijkse lessen wordt de Yang Tian Shan Zhong Jiao (Yang Hemelberg Middenvorm) TaijiQuanvorm aangeleerd. Deze vorm is gebaseerd op de Yang-stijl TaijiQuan 108 Middenvorm.

Wie geeft er les tijdens de lessen van het Taiji Centrum?
Shen Zhengyu verzorgt de wekelijkse lessen van het Taiji Centrum. In occasionele gevallen kunnen de assistenten hem vervangen.

In welke taal verlopen de taijilessen van het Taiji Centrum?
De wekelijkse TaijiQuanlessen worden in het Nederlands gegeven.

Gebeuren de TaijiQuanlessen van het Taiji Centrum individueel of in groep?
De wekelijkse lessen zijn steeds groepslessen. Tijdens deze groepslessen worden ook persoonlijke aanwijzigingen, instructies en correcties gegeven afhankelijk van het eigen ontwikkelingsniveau. Individuele lessen kan men aanvragen bij Shen Zhengyu.

Hoe lang duurt het vooraleer ik de volledige vorm ken?
Afhankelijk van de individuele aanleg en de inzet en de volharding leert men de volledige reeks bewegingen van de Yang Hemelberg Middenvorm over een periode van drie tot vier jaar; soms korter, soms langer.

Ik kan de vorm moeilijk onthouden.
Tijdens de lessen wordt de vorm stelselmatig aangeleerd. Schema's, fotoreeksen of films kunnen bijdragen om de volgorde terug te vinden. De vorm leren gebeurt door het inoefenen van de vorm. Oefening baart kunst en volharding verdient de voorkeur. De vorm is het middel, niet het doel.

Waarom is taiji gezond?
Het beoefenen van taiji op fysiek en energetisch niveau bevordert de lichamelijke gezondheid door aandacht voor de lichaamshouding met corrigerend effect op de ruggengraat, het verbeteren van de soepelheid in spieren en gewrichten door het opzoeken van de minimale spierspanning, het verbeteren van het evenwicht, het activeren van het energetisch systeem, het optimaliseren van de qi-stroom en het verwijderen van binqi. Beoefenen van taiji bevordert ook de emotionele en mentale gezondheid door de meditatieve benadering en aandacht te geven aan emotionele en mentale reactiepatronen.

Is taiji alleen maar bedoeld voor de aktieve senior?
Taiji is toegankelijk voor mensen van alle leeftijd. Iedereen, jong en oud, ondervindt de weldaden van het beoefenen van taiji. Zelfs als men op latere leeftijd met taiji begint zal de beoefening ervan een weldadige invloed hebben op de gezondheid. Maar taiji betekent meer dan het uitvoeren van een vorm. Meesterschap in een discipline verwerft men door zeer lang oefenen, ook in taiji. Jong begonnen is oud gedaan.

Is taiji steeds zo langzaam?
TaijiQuan wordt op allerlei manieren uitgevoerd. Ook snelheid is een aspect van de verschillen tussen de stijlen. Het kan zeer traag maar ook zeer snel en explosief, zeer gelijkmatig of met sterk wisselend tempo. Door traagheid kan men aandacht besteden aan de beweging, heeft men de tijd om te voelen wat er in het lichaam gebeurt, blijft men in het hier en nu. Traagheid dient het leerproces. Traagheid is een middel, geen doel.

Zijn er in taiji te behalen graden zoals in judo of karate?
In het Taiji Centrum gebruiken we enkel een indeling in beginners, middengroep en gevorderden. Het is een praktische indeling die enkel verwijst naar het onderscheid in de kennis van de drie delen van de Yang Hemelberg Middenvorm. Deze indeling verwijst niet naar de persoonlijke taiji-ontwikkeling.

Mag ik les geven in taiji?
Als iemand les wil geven in taiji zal niemand je dat beletten. Typisch is het Chinese antwoord 'Natuurlijk mag je dat' of 'Vanzelfsprekend' of 'Waarom niet'.
Maar als je binnen de taiji-kennislijn van Dr. Shen Hongxun en Shen Zhengyu wil lesgeven is het noodzakelijk de vraag correct te stellen en de taiji die je wilt doorgeven benoemt. Lesgeven in deze taiji-kennislijn wordt o.a. toegestaan na het volgen van een doorgedreven professionele opleiding en slagen in het praktijkexamen.

 

In de rubriek Begrippen worden woorden verklaard.

 

Lessen in OLVE Edegem: De ingang is enkel mogelijk langs de achteringang.
Adres: Gerard de Cremerstraat nr.22 2650 Edegem.

menu1

menu2

menu3

menu4

menu5

agenda

kalender

nieuws


Nieuwsberichten

Volgende Workshops:
11-14/11/2021 - Berlaar
Herfstcursus Boeddhistische meditatie

18/11/2021 - Schilde
Boeddhistische meditatie

20-21/11/2021 - Edegem OLVE
ShenBUQI Pijn

Laatste update: 03 januari 2019 Copyright Taiji Centrum© Disclaimer top