taiji centrum
left right
Begrippen
A B C D E F G H I J K L M N O P Q R S T U V W X Y Z
Taiji - Taichi - Tai Chi
Taiji is een filosofisch begrip uit het taoïsme. Taiji ontstaat uit Wuji. Taiji geeft de schepping weer van een energetisch polariteit die steeds verandert en in elkaar overgaat. Uit deze polariteit ontstaan alle fenomenen. Het wordt weergegeven door het yin-yang symbool. Letterlijk vertaald: het hoogste principe.
TaijiQuan
Oorspronkelijk is TaijiQuan een opleiding tot ongewapend vechten volgens de principes van taiji. Belangrijk is de ontwikkeling van innerlijke krachten i.p.v. louter spierkracht. In de twingtigste eeuw onderging TaijiQuan een evolutie van gevechtstechniek naar gezondheid. Het uitvoeren van een reeks opeenvolgende bewegingen -de vorm- is het middel.
TaijiJian
idem TaijiQuan - met een tweesnijdend zwaard.
TaijiGun
idem TaijiQuan - met een stok.
Taijischolen - Taijistijlen
De verschillende stijlen weerspiegelen de rijkdom van interpretatie en de opleiding. Elke stijl heeft zijn legitimiteit. Een onderscheid wordt gemaakt tussen de Noordelijke School (BaPei) en de Zuidelijke School (NanPei). Kenmerkend voor de Noordelijke school is de vastgelegde vorm en de sterk militair-martiale achtergrond. De grote familiestijlen Yang, Chen, Wu, Sun, Wu-Hao, ... maken deel uit van de Noordelijke school. De Zuidelijke stijl gaat uit van basishoudingen welke spontaan willekeurig verbonden kunnen worden. Interacties, mengvormen en kruisbestuivingen komen veelvuldig voor.
TaijiJin
Taijikrachten - innerlijke krachten.
Taiji Qigong
Voortzetting van het Taijiwuxigong-systeem van Dr. Shen Hongxun en Dr. Xia Tingyu door Shen Zhengyu.
 

menu1

menu2

menu3

menu4

menu5

agenda

kalender

nieuws


Nieuwsberichten

- Nieuw boek: Lexicon

Volgende Workshops:
30-31/05/2020 - Geel
ShenBUQI Behandelingen Gastroduodenaal (GEANNULEERD: COVID-19 VIRUS)

25/06/2020 - Schilde
Boeddhistische Meditatie

02-05/07/2020 - Geel
Zomercursus TaijiDan - Taiji Parels

Laatste update: 11 januari 2019 Copyright Taiji Centrum© Disclaimer top