taiji centrum
left right
Chan Meditatie
meditatie

In China worden verschillende vormen van boeddhistische meditatie beoefend. Chan Zong is een van de populairste vormen van meditatie. Het woord Chan komt van het Chinese woord 'Zhang'. Dit kan worden omschreven als: de gedachtestroom beheersen.

Er zijn veel verschillende benaderingen van Chan Zong. De belangrijkste school is Zhu Si Chan: het onderricht van de voorvaderen. Monnik HuiNeng (638-713 A.D.) is de stichter. Hij leerde dat het Centrum van de Geest de plaats is waar de gedachten zijn opgeslagen en waar iemand zijn gedachten kan veranderen. 'Door Chan te oefenen,' zo zei hij, 'kan de meest eenvoudige mens zijn eigen oorsprong vinden en verlicht worden.' Monnik HuiNeng was de eerste die sprak van 'plotselinge verwerkelijking' of van 'plotselinge verlichting', als een mogelijk resultaat van mentale informatie-overdracht van leraar op leerling. Deze techniek wordt 'een stempel in de geest drukken' genoemd: directe informatieoverdracht van geest tot geest. De herinnering van de steeds aanwezige Boeddha-staat kan in één enkel moment plaatsvinden.

Het vinden van het Centrum van de Geest brengt ware stilte en innerlijke vrede. Het zien van het Gouden Licht opent de deur naar spirituele ontwikkeling. Meditatie in het Centrum van de Geest helpt negatieve denkpatronen te veranderen en het behouden en verbeteren van de gezondheid. Ook leidt het tot de ontwikkeling van latente functies zoals geneeskracht.

Een ander essentieel onderdeel van deze meditatie is het openen van het energetische centrale kanaal welke het menselijk lichaam verbindt met de kosmos. Met een open centraal kanaal kunnen we universele informatie en inspiratie ontvangen. Contact met de lineage en haar kracht kan tot stand komen.

Dr. Shen Hongxun bestudeerde en praktiseerde verschillende Chan meditatiemethoden bij zijn voornaamste meester Lama Fahai (1909-1991). De Chan Zong lijn van Lama Fahai stamt af van monnik XuYun (1840-1959).

meditatie_tekst

 

Lessen in OLVE Edegem: De ingang is enkel mogelijk langs de achteringang.
Adres: Gerard de Cremerstraat nr.22 2650 Edegem.

menu1

menu2

menu3

menu4

menu5

agenda

kalender

nieuws


Nieuwsberichten

Volgende Workshops:
11-14/11/2021 - Berlaar
Herfstcursus Boeddhistische meditatie

18/11/2021 - Schilde
Boeddhistische meditatie

20-21/11/2021 - Edegem OLVE
ShenBUQI Pijn

Laatste update: 03 januari 2019 Copyright Taiji Centrum© Disclaimer top