taiji centrum
left right
YiJin

De 'YiJinJing' is een boek met oude krachtoefeningen. Het woord 'Jing' betekent soetra - boek, 'Yi' betekent verandering en 'Jin' wijst op spieren. YiJinJIng kan vertaald worden als 'handleiding voor het versterken van de spieren'. Algemeen wordt aangenomen dat deze oefeningen afkomstig zijn van de Indiase monnik DaMu (Boddidharma). De vroegste editie van de YiJinJing kan echter teruggevoerd worden tot de Ming dynastie. De meeste oefeningen van deze daoyin lijken op sommige oefeningen van de Twaalf E-Mei Daoyin.

YiJin oefeningen zijn in het bijzonder bruikbaar voor het reinigen van het energie-lichaam en hiermee voor het versterken van het fysieke lichaam. Dr. Shen Hongxun onderwees, de oorspronkelijke principes van de YiJin oefeningen respecterend, deze daoyin zodanig dat zij tegemoet komen aan de behoeften van de moderne tijd en de hedendaagse levensomstandigheden. De YiJin Daoyin zijn dan ook een zeer effectieve oefenmethode voor verbetering van de algemene gezondheid en kunnen ook met goed resultaat worden aangewend om verschillende gezondheidsproblemen die voortkomen uit het hedendaagse leven te voorkomen en zelfs te behandelen.

YiJin Daoyin zijn heel anders dan de beoefening van de Taiji vorm of sommige QiGong oefeningen. De zeer korte eenvoudige oefeningen zijn minder complex dan de E-Mei Daoyin en zijn makkelijk aan te leren. Hierbij wordt zeer veel belang gehecht aan de verschillende handposities: natuurlijke handhouding - open handpalm laogong openend - zittende hand - yinyang palmhouding - biddende handen - tijgerklauw - reikende arendsklauw - toeslaande drakenklauw.
Veel principes van de YiJin Daoyin kunnen teruggevoerd worden op de E-Mei Daoyin.

Deze daoyin bestaan uit een negental oefeningen: offer wierook - kwispel met de staart - hurk neer - pluk een ster - een dronkaard trekt zijn zwaard - trek de os bij de staart - een jagende tijger - de arend toont zijn klauwen - de draak toont zijn klauwen. De oefeningen worden één voor één aangeleerd en uitgevoerd op individueel tempo. De oefeningen kunnen afhankelijk van de fysieke vermogens van de beoefenaar meer of minder intensief worden uitgevoerd. De YiJin Daoyin zijn dan ook geschikt voor alle mensen. Omdat ze een stevig beroep doen op de spierkracht van de beoefenaar, kan men in een relatief korte tijd duidelijk waarneembare resultaten bereiken, zoals verhoogde spiertonus en uithoudingsvermogen. Voorgaande betekent niet dat iemand veel spierkracht nodig heeft om de YiJin Daoyin te kunnen uitvoeren.

Vooral mensen die een grotendeels zittend leven leiden (aan een bureau, achter computer of TV of in de auto) kunnen veel voordeel halen uit de YiJin Daoyin. De oefeningen gaan de negatieve effecten van een zittend en fysiek inactief leven tegen. De oefeningen zijn een uitstekende methode voor het verbeteren van de lichaams-houding en het corrigeren van houdings- en gewrichtsproblemen. Binqi wordt verwijderd. Wanneer de oefeningen correct uitgevoerd worden kunnen zij negatieve bijwerkingen van foutief uitgevoerde qigong- of meditatietechnieken ongedaan maken.

 

menu1

menu2

menu3

menu4

menu5

agenda

kalender

nieuws


Nieuwsberichten

- Nieuw boek: Lexicon

Volgende Workshops:
30-31/05/2020 - Geel
ShenBUQI Behandelingen Gastroduodenaal (GEANNULEERD: COVID-19 VIRUS)

25/06/2020 - Schilde
Boeddhistische Meditatie

02-05/07/2020 - Geel
Zomercursus TaijiDan - Taiji Parels

Laatste update: 03 januari 2019 Copyright Taiji Centrum© Disclaimer top