taiji centrum
left right
Taiji Qigong Daoyin

Spontane beweging - Een natuurlijk fenomeen.
qigongdaoyin Spontane beweging is een natuurlijk fenomeen van het leven. Het is een intern zelfregulerend mechanisme voor een groot aantal lichamelijke functies en vindt continu plaats. De hartslag, de peristaltiek van de spijsverteringsorganen, ademhalen, geeuwen en met de ogen knipperen zijn allemaal voorbeelden van spontane beweging. We noemen deze onwillekeurige spontane bewegingen, omdat we er geen controle over hebben.

Oefeningen met spontane beweging
Spontane beweging is niet altijd onwillekeurig. We kunnen spontane beweging opzettelijk opwekken om de werking van onze zelfregulerende mechanismen te verbeteren. Een basiselement van de spontane beweging is de trilling van de lichaamscel. Miljarden lichaamscellen bewegen onophoudelijk in alle richtingen en creëren daardoor verschillende frequenties in verschillende delen van het lichaam. Ongezonde cellen in zieke delen vibreren met een andere frequentie dan gezonde cellen. Door de vibratie van onze cellen te beïnvloeden, kunnen we de frequentie veranderen en regelen. Op die manier kunnen we gunstige voorwaarden scheppen voor gezondheid en genezing.
Een andere essentiële component van spontane beweging is de vibratie van de aardekracht. Taijiwuxigong® gebruikt verschillende staande, zittende en liggende houdingen om verbinding te maken met de aardekracht.

De dubbele vicieuze cirkel - Incorrecte lichaamshouding en negatieve emotie.
Het medisch wereldcongres van 1992 over de relatie tussen de wervelkolom en ziekte rapporteerde een verband tussen meer dan 40 ziekten en aandoeningen en problemen aan de wervelkolom. Voorbeelden hiervan waren astma, suikerziekte, hoge bloeddruk, rugpijn, problemen in de gewrichten en de spieren.
Uit het onderzoek van Dr. Shen Hongxun is gebleken dat niet alleen rugproblemen, maar ook negatieve emoties en stress een sleutelrol spelen bij de ontwikkeling van ziekte. Hieruit ontwikkelde hij zijn theorie van de dubbele vicieuze cirkel: verkeerde lichaamshouding en negatieve emoties zijn de primaire oorzaken van de ontwikkeling van de meeste ziekten. Negatieve emoties beïnvloeden de biochemische werking van het lichaam, wat resulteert in de vorming van giftige bijproducten in de stofwisseling. Deze stoffen hopen zich op in ons lichaam, vooral in de ruimtes tussen de wervels, tussen de gewrichten en in de organen.

De meeste problemen met de wervelkolom zijn het resultaat van lang aangehouden verkeerde lichaamshouding. De oorzaak van deze houding staat meestal in verband met werk en gewoonte, daar we de neiging hebben bij bepaalde activiteiten een bepaalde houding aan te nemen. Een chronische verkeerde lichaamshouding in combinatie met de zwaartekracht, veroorzaakt een geleidelijk vernauwen van de tussenwervelruimten. Bijna iedereen maakt dit proces door en bijna iedereen lijdt hieronder tijdens het ouder worden. Bij vernauwing van de intervertebrale ruimten en mogelijke vergroeiing van de wervels worden de zenuwen en de bloedvaten aangetast die door de rug naar alle organen en weefsels lopen. Dit veroorzaakt het slecht functioneren van organen en ongemak in de onderling betrokken gebieden. Vroege tekenen hiervan kunnen chronische vermoeidheid zijn, gebrek aan energie en gebrekkig functioneren van het immuunsysteem.

Spontane bewegingsoefeningen helpen de lichaamshouding te verbeteren, de rug te strekken en de tussenwervelruimten te openen, zodat we zelfs enkele centimeters kunnen groeien. Met pillen kan je onmogelijk een slechte houding verbeteren. Het is daarom ook onmogelijk om gezondheidsproblemen die hieruit voortvloeien op te lossen enkel door het voorschrijven van medicijnen. Meer en meer medici beginnen het belang in te zien van oefening voor de behandeling van symptomen en ziekte. Toch zijn er slechts weinigen die in problemen in de lichaamshouding en de wervelkolom de oorzaak zien voor de symptomen van hun patiënten. Door spontane beweging voor te stellen om de lichaamshouding te verbeteren en binqi af te voeren, pakt Taijiwuxigong® problemen bij de wortel aan.

Preventie en behandeling
Spontane beweging, zoals die binnen Taijiwuxigong® wordt aangeleerd, is een zeer effectieve methode om de opmars van heel wat ziekten te voorkomen en een goede conditie in stand te houden. Ook kan het zeer heilzaam zijn voor de behandeling van allerlei gezondheidsproblemen, zoals rug-, gewrichts- en spierproblemen, ademhalingsmoeilijkheden, spijsverteringsstoornissen, diabetes, gynaecologische problemen, halfzijdige verlamming, voortijdige veroudering en andere.

Voor mensen die veel bureau- en computerwerk doen en die lijden aan het computersyndroom is Taijiwuxigong® zeer heilzaam. Uren achter elkaar aan een bureau zitten lijdt vaak tot een verwrongen lichaamshouding, stijfheid en spierspanning in de schouder van de muisarm. Deze spanning kan lijden tot wervelverschuiving in de nek, wat spanning veroorzaakt in de zenuwen ter plaatse en goede bloedcirculatie naar de hersenen hindert.

Zuiver lichaam, heldere geest
Taijiwuxigong® helpt ons niet alleen om het lichaam, de meridianen en de energiekanalen te zuiveren van negatieve factoren. Het helpt ons ook om ons mentaal en emotioneel evenwicht te hervinden en op die manier harmonie te brengen in alle aspecten van ons leven. Mensen van allerlei slag beoefenen Taijiwuxigong®. Allen ervaren zij een grotere helderheid van geest, verfijning in de artistieke expressie, toename van het fysieke vermogen, en een algemeen gevoel van welbehagen en geluk. Taijiwuxigong® is een uitstekende methode om de gezondheid in stand te houden en ziekte te voorkomen.

 

menu1

menu2

menu3

menu4

menu5

agenda

kalender

nieuws


Nieuwsberichten

- Nieuw boek: Lexicon

Volgende Workshops:
30-31/05/2020 - Geel
ShenBUQI Behandelingen Gastroduodenaal (GEANNULEERD: COVID-19 VIRUS)

25/06/2020 - Schilde
Boeddhistische Meditatie

02-05/07/2020 - Geel
Zomercursus TaijiDan - Taiji Parels

Laatste update: 03 januari 2019 Copyright Taiji Centrum© Disclaimer top