taiji centrum
left right
TaijiJian - Zwaard

In het oude China stond het tweesnijdend rechtzwaard hoog in aanzien.

De materiaal- en vormevolutie, gekoppeld aan de functionaliteit en de cultuur-kenmerken van een overheersingsperiode, leidde tot een ganse 'ontwikkelings-geschiedenis' van het zwaard. Naast de praktische functie (militair / zelfverdediging / wushu / sport / acrobatie - civiel / status - ritueel / ceremonie / kunstvoorwerp) stond het zwaard symbool voor rechtvaardigheid, discipline, innerlijke ontwikkeling, morele integriteit, eer, wijsheid.
Het uitgangspunt van Taiji Centrum is het verkrijgen van een scherper inzicht in TaijiJin. Basis- zwaardtechnieken en de zwaardvorm zijn het middel.

Een martiale toepassing van het zwaard is in onze maatschappij niet vanzelf-sprekend. Maar een mes durft wel eens te voorschijn komen. Alhoewel het oefenen met een echt zwaard ongetwijfeld bijdraagt tot een beter begrip van het Chinese zwaardmanschap is taijizwaard geen opleiding in het vechten met een blank - dodelijk - wapen.

Het zwaard wordt geleid met ononderbroken aandacht, een voortdurende aandacht op de punt of snijrand. De alertheid neemt toe. Het concentratie-vermogen groeit. Door de constante mentale focus op de punt van het zwaard wordt een intense verlengende, uitdeinende, naar-buiten-gerichte energiestructuur opgebouwd. De  overvloed aan (energie)-impulsen van de buitenwereld wordt gestopt. Men komt in zichzelf terecht. De concentratie gaat over in beschouwende waarneming. Leegte ontstaat. De geest komt tot rust. Stress en emotionele spanning verdwijnt.

Tijdens de oefeningen ontspant men het lichaam. De lichaamshouding verbetert. Je staat steviger op je benen en je wordt krachtiger. De verdere ontwikkeling van de  taijikrachten kan ook aangewend worden om binqi te verwijderen, zichzelf helend of therapeutisch.

Rust in beweging, ontspannen in alertheid, leegte in waarneming, altijd yin in yang, yang in yin.

TaijiJian, rakend aan het wezen van taiji.

taijijian

Schema met foto's (TaijiJian-vormfoto-demo.pdf)

MP4 format | Ogv format

 

menu1

menu2

menu3

menu4

menu5

agenda

kalender

nieuws


Nieuwsberichten

- Nieuw boek: Lexicon

- Opendeur Taijiles:
—> Brasschaat KTA:
ma 13/01/2020 : 19:30u
—> Mortsel Jeugddienst:
di 14/01/2020 : 19:00u
—> Oud-Turnhout De Djoelen:
wo 15/01/2020 : 19:00u

Volgende Workshops:
29/02-01/03/2020 - Geel
ShenBUQI Behandelingen Ademhaling

12/03/2020 - Schilde
Boeddhistische Meditatie

23/04/2020 - Schilde
Boeddhistische Meditatie

Laatste update: 03 januari 2019 Copyright Taiji Centrum© Disclaimer top