taiji centrum
left right
TaiJi37 NanPai Staande Houdingen

De oorsprong van TaijiQuan
Taiji is vandaag de dag algemeen bekend en zeer populair. Wereldwijd zijn er ongeveer 20 miljoen beoefenaars. In films en advertenties wordt taiji gebruikt om een beeld van sereniteit, evenwicht en zelfverzekerdheid te creëren. Hierdoor wordt echter voorbijgegaan aan de belangrijkste functie van taiji. Taiji is namelijk in de eerste plaats een hulpmiddel voor de preventie en soms zelfs behandeling van ziekten: een feit dat stilaan ook door artsen en andere deskundigen wordt erkend. Om deze functie te gebruiken, is het echter wel noodzakelijk de correcte techniek te vinden en te beoefenen.
Taiji is van oorsprong bedoeld als vechtkunst. Strijders oefenden de staande houdingen om zo hun dantian (energiecentrum) te activeren. Wanneer de dantiankracht uiteindelijk vrij door hun energiekanalen vloeide, konden bekwame vechters leren deze kracht uit hun lichaam te sturen en zo te gebruiken om tegenstanders te bevechten, zelfs van op een afstand.
Tegenwoordig is het doel van TaijiQuan verschoven van vechten naar de bevordering van gezondheid en de behandeling van ziekten. De krachten die wij hiervoor aanwenden zijn echter exact dezelfde gebleven.
Beoefening van taiji is goed voor lichaam en geest. Het helpt blokkades in de energiekanalen los te maken en de circulatie van de interne vitale energie te optimaliseren. Dit brengt balans in de regulerende werking van lichamelijke functies, waardoor gezondheid en welzijn toenemen.
De 37 posities van Taiji 37 zijn de oorspronkelijke houdingen waarop alle taiji gebaseerd is.

Taiji krachten
Beoefening van de staande houdingen van Taiji 37 zal leiden naar de activering van de dantian en zo naar de ontwikkeling van TaijiJin (taiji krachten). Wanneer de student op de juiste manier oefent, kan hij spontane beweging ervaren. Dit stimuleert het reinigen en openen van de energiekanalen in het lichaam en het activeren van de interne energiekrachten. Deze krachten zijn aangeboren bij iedereen, maar zijn meestal slechts latent aanwezig. De meeste mensen die TaijiQuan beoefenen, ervaren nooit de sensatie van hun interne energie, omdat ze niet weten hoe ze deze TaijiJin moeten ontdekken en ontwikkelen. Traditioneel was de ontwikkeling van taiji krachten echter de basisvoorwaarde en het startpunt voor de studie van TaijiQuan.

Een goed bewaard geheim
Taiji 37 is een serie van geheime technieken, die in het verleden naar goed Chinees gebruik alleen van vader op zoon werden doorgegeven. Hierdoor is in de loop der tijd veel van deze oude wijsheid incompleet geworden. Dr. Shen Hongxun heeft het geluk gehad deze kennis opnieuw te kunnen verwerven via enkele taiji-meesters, die nog beschikten over authentieke en zuivere kennis van deze technieken. Hij besefte dat deze traditionele rijkdom verloren dreigde te gaan en begon deze daarom openbaar te onderwijzen. De functie van de technieken is het opwekken en cultiveren van TaijiJin. De belangrijkste krachten om te ontwikkelen zijn vibratiekracht, spontane bewegingskracht en mentale kracht. Zij vinden hun toepassing in gevechtssporten, maar kunnen ook zeer goed gebruikt worden voor zelfbehandeling en behandeling van anderen.
De gedichten van de Nanpai-school over taiji klinken vrij raadselachtig: ze spreken over onzichtbaar en zonder vorm zijn. Dit betekent dat er in feite geen taiji-vorm als zodanig bestaat. Er zijn enkel staande houdingen, die door spontane beweging van de ene in de andere overvloeien. Elk van de 37 houdingen heeft zijn eigen specifieke spontane beweging, die zich manifesteert door een combinatie van de juiste mentale staat, het juiste niveau van concentratie en een correcte lichaamshouding. Wanneer de houdingen op deze manier geoefend worden, openen ze verschillende energiekanalen en activeren zij de drie qi-circulaties, waardoor zij helpen ziekmakende factoren (binqi) uit het lichaam te verdrijven. Naarmate er meer geoefend wordt, zal de spontane beweging puurder, verfijnder en geleidelijk aan meer intern worden. In dit stadium leert de beoefenaar de spontane bewegingskracht te controleren en te geleiden door de ontwikkeling van mentale kracht.

Het oefenen en ontwikkelen van taiji krachten heeft een genezend effect. Dit is niet alleen het gevolg van de activering van de energiecirculatie, maar vooral van de verdrijving van binqi (negatieve, ziekmakende factoren). Taiji krachten stuwen de binqi via de meridianen het lichaam uit, waardoor de (gezonde) qi opnieuw vrij kan circuleren.

taiji

 

Het Taiji Centrum vzw heeft beslist alle activiteiten (avondlessen, avondmeditatie, workshop) op te schorten tot einde Kerstverlof. Hopelijk kunnen de activiteiten hervat worden op 10 januari 2022.

menu1

menu2

menu3

menu4

menu5

agenda

kalender

nieuws


Nieuwsberichten

Volgende Workshops:
16/12/2021 - Schilde
Boeddhistische meditatie (GEANNULEERD: COVID-19 VIRUS)

18-19/12/2021 - Berlaar
Gouden Draak Daoyin (GEANNULEERD: COVID-19 VIRUS)

20/01/2022 - Schilde
Boeddhistische meditatie

Laatste update: 03 januari 2019 Copyright Taiji Centrum© Disclaimer top