taiji centrum
left right
Sanshou

Het martiale aspect is bij SanShou prominent aanwezig. Taiji37 NanPai Heaven Mountain SanShou is echter geenn voorbereiding op vechten. Het is een leerproces om taijikrachten verder te ontwikkelen, te hanteren en zelfs toe te passen als mogelijke zelfverdedigingstechniek (o.a. politie, psychiatrie, verpleging, geweld, …).

De aangeboden vorm is een middel tot kennisoverdracht. De houdingen zijn afkomstig van Taiji37 NanPai TaiJiQuan. SanShou is meer dan een mooie sierlijke uitvoering van een ingestudeerd patroon van 40 opeenvolgende bewegingen. Indien een beweging correct en volledig uitgevoerd wordt is de oefenpartner verslagen. Waarnemen en volgen van de kracht van de oefenpartner is essentiëel. Het bepaalt de wegstaprichting. Om het gewenste vormverloop te bekomen moet de uitstromende kracht dan ook zeer juist gericht worden. Indien deze uitwaartse kracht niet juist gericht is, dan zal het correcte antwoord hierop anders zijn van het gewenste vormverloop.

De anticipatie op de inkomende kracht moet op het gepaste moment uitgevoerd worden. De inkomende krachten worden of afgeleid in de leegte of "ingeslikt" en teruggegeven. Voetstappen brengen het lichaam naar een correcte positie ten opzichte van de oefenpartner en laten toe het midden te veroveren en te bezetten. Pas dan kan de beweging met de grootste impact, efficiëntie en effect uitgevoerd worden.

Stapoefeningen, veroveren van het midden, toepassen van tinjin, bewaren van zhongding, het naar de leegte brengen de oefenpartner, niet winnen / niet verliezen, respect voor en steeds bezorgd om het welzijn van de partner; dit zijn enkele van de aspecten die aan bod komen bij TaiJi37 NanPai SanShou.
Oefenen gebeurt op een vriendelijke manier vanuit het grootste respect voor elkaars eigenheid. De interactie tussen beide oefenpartners leidt tot een verdere uitdieping naar de essentie van taiji. Een gepaste reactie op inkomende krachten gaat over in de gepaste reactie op het gepaste moment op de gepaste wijze op de juiste plaats.  Er is geen tegenstander, geen winnaar of verliezer, enkel de wederzijdse ontwikkeling tot beter begrip en hanteren van taijikrachten door de 'partners-in-crime'.

'Bloemen plukken' is een masterclass waarbij zonder vorm de taijikrachten beoefend worden met een sparringpartner.

Sanshou: een leerproces in richting geven aan TaijiJin
Verbonden met hemel en aarde, wandelend op de weg, plukt men een bloem, omgaand met de medemens op een respectvolle en integere wijze en een gepast reageren op verstoringen in deze omgang, in elke situatie, op elk niveau.

Schema (SanShou-vormschema.pfd)

MP4 format | Ogv format

 

menu1

menu2

menu3

menu4

menu5

agenda

kalender

nieuws


Nieuwsberichten

- Nieuw boek: Lexicon

- Opendeur Taijiles:
—> Brasschaat KTA:
ma 13/01/2020 : 19:30u
—> Mortsel Jeugddienst:
di 14/01/2020 : 19:00u
—> Oud-Turnhout De Djoelen:
wo 15/01/2020 : 19:00u

Volgende Workshops:
29/02-01/03/2020 - Geel
ShenBUQI Behandelingen Ademhaling

12/03/2020 - Schilde
Boeddhistische Meditatie

23/04/2020 - Schilde
Boeddhistische Meditatie

Laatste update: 03 januari 2019 Copyright Taiji Centrum© Disclaimer top